Membres du CRH |

Membres statutaires

Arnaud Page

En délégation au CRH
Maître de conférences (université)
Institution(s) de rattachement : Sorbonne Université
Equipe(s) : GRHEN
Laboratoire(s) de rattachement : CRH

Coordonnées professionnelles

EHESS-CRH
GRHEN (Bureau A4_09)
54, boulevard Raspail
75006 Paris

page.arnaud[at]gmail.com

Présentation

My research interests lie in the history of science in Britain and the British Empire since 1840, with a particular focus on the various sciences of nutrition (of plants, animals, and men). My current research project “Rational feeding: a history of nitrogen, 1840-1914” seeks to show that, far from being limited to debates between a few agricultural chemists, discussions about nitrogen were widespread in Britain and its empire. This project analyses how nitrogen played a key role in turning agricultural and food chemistry into quantitative sciences, which could then be used to rationalize the nutrition of plants and cattle, but also of soldiers, prisoners, the working-class, colonized people, etc.

En savoir plus

 

Fonctions actuelles

2022-2024 – EHESS-CRH, Chercheur en délégation
2010-présent – Sorbonne Université, UFR d’Etudes Anglophones, Maître de Conférences.

Responsabilités collectives

  • Responsable Etudiants Erasmus (étudiants entrants).

  • Secrétaire de rédaction de la Revue Française de Civilisation Britannique

  • Membre du comité d’organisation du Séminaire franco-britannique d'histoire (Sorbonne Université)

Diplômes et titres

2009 – Doctorat Etudes Anglophones, Université de Pau et des Pays de l’Adour

2004 – Agrégation d’anglais

Groupe de recherche

Thèmes de Recherches

  • Histoire environnementale ;

  • Histoire des sciences ;

  • Histoire de l’alimentation.

Publications récentes (depuis 2016)

Direction de numéro de revue

  • “The Fertiliser Trade”, numéro spécial de Jahrbuch für Wirtschaftsgeschichte / Economic History Yearbook, vol. 62, n°1, 2021 (avec Laurent Herment et Christine Strottman).

  • -“A Long Awakening? Environmental Concerns in the United Kingdom since the Nineteenth Century”, numéro spécial de la Revue Française de Civilisation Britannique, vol. 23, n° 3, 2018

Articles de revues

  • “Pure White Bread ? Bleached Flour, Contestations and Regulation in Great Britain in the first half of the Twentieth Century”, Technology and Culture, vol. 63, n° 4, 2023 (à paraître).

  • Glutenophilia: Chemistry and Flour Quality in Nineteenth-Century France and Great Britain”, Ambix (The Journal of the Society for the History of Alchemy and Chemistry), vol. 68, n° 4, 2021, pp. 365-384 (avec Maxime Guesnon).

  • “The ‘Price of Nitrogen’ at the End of the Nineteenth Century”, Jahrbuch für Wirtschaftsgeschichte / Economic History Yearbook, vol. 62, n° 1, 2021, pp. 49-70 (avec Laurent Herment).

  • “Fertilisers in the Long 19th Century and Beyond: Usage, Commercialisation and Production (c 1800–1939)”, Jahrbuch für Wirtschaftsgeschichte / Economic History Yearbook, vol. 62, n° 1, 2021, pp. 1-18 (avec Laurent Herment et Christine Strottman).

  • “Fertility from Urban Wastes? The Case for Composting in Great Britain, 1920s–1960s”, Environment and History, vol. 25, n° 1, 2019, pp. 3–22.

  • « Les préoccupations environnementales en Grande-Bretagne: entre visibilité et marginalisation (XIXe-XXIe siècles) », Revue française de civilisation britannique, vol. 23, n° 3, 2018.

  • “A Toxic System: Lord Douglas of Barloch and the Fight for ‘Natural’ Food and Water (1940s-60s)”, Revue française de civilisation britannique, vol. 23, n° 3, 2018.

  • “Meaningful plots: Leisure, 'rational recreation' and the politics of gardening in British allotments (mid 19th-mid 20th centuries)”, Angles: French Perspectives on the Anglophone World, 2017.

  • “'The Greatest Victory which the Chemist has won in the Fight against Nature'? Nitrogenous Fertilisers in Great Britain and the British Empire, 1910s-1950s”, History of Science, vol. 54, n° 4, 2016, pp. 383-398.

  • « Un 'pivot' inamovible ? Genèse(s) et usages du Heartland de Halford J. Mackinder », Outre-Terre: Revue européenne de géopolitique, 2016, vol. 48, n° 3, pp. 357 – 369.

Chapitre d’ouvrage collectif

  • « Guerres et fertilisation : essor des engrais azotés en France et en Grande-Bretagne, 1918-1960 », in Christophe Bonneuil, Margot Lyautey et Léna Humbert (éds.), Histoire des modernisations agricoles au XXe siècle, Rennes, Presses Universitaires de Rennes, 2021, pp. 39-52.

Recension

  • Compte-rendu de l’ouvrage de Chris Otter, Diet for a Large Planet: Industrial Britain, Food Systems and World Ecology, Chicago: University of Chicago Press, 2020 in Journal of British Studies, vol. 61, n° 1, 2022, pp. 249-250.
EHESS
CNRS

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Dinah Ribard

Dernière modification :
28/03/2024