2016 |

Novembre 2016

State and Food Supply during the wars (20th century)

State and Food Supply during the wars (20th century)

Vendredi 25 novembre de 9h-18h - Journée d'étude

Présentation

Cette journée d’études est organisée par Alain Chatriot (Sciences Po) dans le cadre du GDRI AAA dirigé par Laurent Herment (CRH).
La question de l’approvisionnement durant les conflits a été reposée par l’historiographie internationale croisant les questions de l’histoire rurale avec celles de l’histoire sociale, économique et politique. Cette rencontre scientifique se veut une confrontation d’approches par des scientifiques qui animent ce champ de recherche. Des terrains divers seront présentés concernant principalement les deux conflits mondiaux du XXe siècle mais pas seulement. Les contributions portent sur le Mexique, la Suisse, l’Italie, la Belgique, la Hongrie, la Grande-Bretagne, l’Autriche et la Pologne.

Modern warfare brought to the forefront the political question of food supply for armies and populations as well as the necessary supply of industry which also required agricultural products. Shortages, the black market, rationing, requisitions, blockades are among the many examples which suggest the value of a more careful study of the exact situations of conflicts surrounding food supply. In such a context, an emphasis on the role of the state does not mean a strict focus on the study of politicians or civil servants. To the contrary, interactions between the state and economic and social actors (producers, trade unions, traders, consumers) were a central part of the question.

The diversity of political systems and situations of war in Europe during the nineteenth and twentieth centuries provides opportunities for specific analyses of the political issues involved in food supply as well as the economic and political controls employed to manage them. Neutral states may be as interesting to study as direct belligerents. We also welcome proposals on single case studies as well as compared perspectives.

 

Programme

Inscriptions : Pour des raisons de sécurité, l’inscription est obligatoire auprès d’Alain Chatriot,  alain.chatriot@sciencespo.fr

 

Lieu

Sciences Po
Centre d'Histoire
Salle du Traité
26, rue Jacob
75006 Paris

Document(s) à télécharger

Pour citer ce document

, «State and Food Supply during the wars (20th century)», CRH [En ligne], Archives, 2016, Actualités, Novembre 2016,mis à jour le : 30/11/2016
,URL : http://crh.ehess.fr/index.php?5218.
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13/07/2020